Muški svet - dete u njima

Često pominjano „dete u nama“ čine sećanja na detinjstvo, koja su iz duše sakrivena u glavi. Bečki psiholog Julija Umek objašnjava koliko je za muškarce važno sačuvati to „dete u sebi“.

Memorisana osećanja i iskustva iz detinjstva upravljaju našim instinktom čitavog života. Zbog čega je važno da muškarci zadrže „dete u sebi“? Ono ih, na primer, u vreme usamljenosti štiti od depresije, pomaže da savladaju strahove i emocije, izdrže razočarenja i frustracije, i povećaju kvalitet života i životnu radost.

Veoma je važno da muškarac taj osećaj u sebi ne guši i ne blokira. Time bi se dragocena životna energija suzbila, a čitav spektar intenzivnih osećanja kao što su srdačna radost, sreća, ali i bol i tuga ne bi se mogli izraziti. Dete u čoveku održava zdravim duševno stanje muškarca, daje mu duhovitost i hrabrost. Čak i ukoliko je detinjstvo bilo nesrećno, čovek može kroz novo iskustvo u odraslom dobu da usreći ono dete u sebi.

Jedan od velikih psihologa, Milton Erikson, je izjavio: „Nikada nije kasno za srećno detinjstvo“. Muškarci koji žive u dobrim partnerskim vezama mogu da nadoknade emocionalnu naklonost koja im je u detinjstvu nedostajala i tako izleče neke rane na duši iz detinjstva.

Muškarci vole da osvajaju, otkrivaju, istražuju, grade, kao što su u detinjstvu gradili tvrđave. Za to im je potrebna dečija znatiželja, sposobnost za oduševljavanjem, spontanost, kao i sposobnost da u jedan zadatak utonu kao u neku igru. Muškarci više pate od negativnih iskustava nego žene. Osećanja kao što su napuštenost, ne biti voljen, pažen, niti priznat, rasplamsavaju dečiju ranjivost. Dete u čoveku zahteva zadovoljenje osnovnih potreba iz detinjstva, stvara duboku čežnju za ljubavlju i priznanjem i bezuslovnim prihvatanjem.

Umek savetuje: „Prihvatite dete u sebi i doživite nastajanje jednog novog oblika životne snage, koji razvija srećne misli.“ 

(Compress)
BEČ, 12. marta 2009.

Pogledajte još