Smokva kao rajsko voće

Smokva spada u takozvane drevne biljke čija je lekovitost poznata čoveku još od samih početaka civilizacije. Stari lekar Plinije Stariji za smokvu navodi: "Smokve obnavljaju. Osnažuju mlade, a starima održavaju zdravlje i brišu bore da izgledaju mlađe"

Smokva je za drevne narode  imala  važnu religijsku ili simboličku vrednost. Tako bi, da ste kojim slučajem učesnik Olimpijskih igara u antičkoj Grčkoj, umesto zlatne medalje, dobili oko vrata, upravo smokvu.

Lekovita dejstva: jedna od osnovnih karakteristika je visok procenat magnezijuma. Magnezijum je jedan od osnovnih elemenata koji štite naš nervni sistem od stresa. Vrlo je bitan za kosti, imunitet, zdravlje mozga i nervnog sastava.

Poslednjih godina se pokazalo da pored kalcijuma koji je poprilično naglašen u kampanjama o zdravlju, magnezijum igra vrlo važnu ulogu, odnosno, pravilna ravnoteža između kalcijuma i magnezijuma, doprinosi kvalitetu života.

Sušene smokve sadrže trostruko više magnezijuma nego obične. Sadrže i kalijum, kalcijum, gvožđe, fosfor, bakar, vitamine B6, vitamin C. Smokva sadrži vrlo nizak sadržaj masnoća i veći deo vlakana nego bilo koje drugo voće i povrće.

Visok deo prirodnih šećera u smokvi će osigurati da vam mozak radi brže, bolje prima i razvrstava informacije, tako da možemo reći da je smokva i dobar prirodni stimulans. Naravno, dijabetičari će malo pripaziti kod suvih smokvi budući da sadrže malo veći procenat šećera.

Pogledajte još