Brdo poslova pred novim ministrom kulture

BEOGRAD, 10. septembra 2012. (Beta) - Novi ministar kulture Bratislav Petković suočava se s gomilom poslova koji njegovi prethodnici nisu završili, a pri tom mora da se bavi i srpskom dijasprom, koja nije bila u opisu posla ranijeg ministra, ukazuju stručnjaci iz oblasti kulturne politike, u analizi sajta Balkan Insajt (Balkan Insight).

Petković će, prema njihovim rečima, morati da okonča nedovršene rekonstrukcije, donese neke dugo odlagane zakone, izradi Strategiju kulturnog razvoja koja kasni skoro dve godine i da uspostavi širu saradnju Nacionalnog saveta za kulturu sa drugim ministarstvima kako bi Strategija konačno bila završena, uz obezbedjenje njene primene - kroz finansiranje rešenja iz tog dokumenta.

Ukazuje se, medjutim, da Petković počinje da radi u 2012. godini, kada se očekuju kresanja troškova, a njemu će za obavljanje svih poslova, koji su se gomilali godinama, trebati više sredstava od onog što državni budžet trenutno obezbedjuje.

Sa druge strane, stručnjaci kažu da budžet za kulturu treba povećati izmenama zakona koji se odnose na kulturu i poreskih propisa, kao i uspostavljanjem bolje kontrole nad sredstvima namenjenim za javne konkurse. Oni takodje ukazuju na potrebu da se sredstva prikupljaju i izvan zemlje, da se kulturna produkcija promoviše i pretvori u - profitabilnu industriju.

Pogledajte još