Počeo 78. Vukov sabor u Loznici

LOZNICA, 10. septembra 2012. (Beta) - U Loznici je u ponedeljak uveče počeo 78. Vukov sabor, najstarija kulturna manifestacija u Srbiji, posvećena reformatoru srpskog jezika Vuku Stefanoviću Karadžiću.

Ovogodišnje saborske svetkovine otvorio je ministar kulture i informisanja Srbije Bratislav Petković, koji je istakao važnost Vukovog sabora za obeležavanje uspomene na život i rad velikana srpske kulture.

"Od 1933. godine kada je održan prvi sabor, ova manifestacija je dobila opštenarodni kulturno-prosvetni karakter. Danas Vukov sabor spaja gradove Srbije, prezentuje njihove umetnike i teži da postane mesto susretanja kultura Balkana i Evrope", kazao je Petković u prepunoj sali Vukovog doma kulture.

Tokom sedam saborskih dana u Tršiću i Loznici, biće održano petnaestak književnih, muzičkih, likovnih i drugih umetničkih sadržaja.

Završna saborska svečanost biće održana u nedelju, 16. septembra, na Saborištu u Tršiću, kada će tradicionalnu saborsku besedu održati književnik iz Republike Srpske Ranko Risojević.

Pogledajte još