11. septembar - godišnjica napada na Njujork i Vašington

Komemorativnim skupovima i molitvama, Amerikanci obeležavaju 11 godina od terorističkih napada u kojima je, 11. septembra 2001. godine, život izgubilo gotovo 3.000 ljudi.

Američki predsednik Barak Obama prisustvovaće većem broju komemorativnih manifestacija u i oko Vašingtona, prenosi RTS.

Predsednik i prva dama Mišel Obama obeležiće godišnjicu napada u utorak ujutru minutom ćutanja, a potom će prisustvovati memorijalnom skupu u Pentagonu. Tokom popodneva, predsednik će posetiti ranjene vojnike i njihove porodice u vojnom medicinskom centru Volter Rid u Vašingtonu.

Potpredsednik SAD Džo Bajden održaće govor na komemoraciji u memorijalnom centru u Šenksvilu u Pensilvaniji, u znak sećanja na žrtve "leta 93", aviona koji se srušio kada su putnici savladali otmičara koji je leteo prema Vašingtonu.

U Njujorku, američka državna sekretarka za unutrašnju bezbednost Dženet Napolitano prisustvovaće komemoraciji u Nacionalnom memorijalnom centru 11. septembar.

(old_image)

Kao i svake godine, minutom ćutanja u 8.46, 9.03, 9.59 i u 10.28 po lokalnom vremenu, biće obeleženi trenuci kada su dva aviona udarila u kule bliznakinje Svetskog trgovinskog centra u Njujorku, a potom i vreme kada su se kule srušile.

U Nacionalnoj katedrali u Vašingtonu, 11. godišnjica terorističkih napada na SAD biće obeležena molitvama, umesto većim komemorativnim skupovima na kojima su proteklih godina učestvovali visoki zvaničnici.

U samoubilačkom napadu otetim avionima na Svetski trgovinski centar u Njujorku i zgradu Pentagona u Vašingtonu 11. septembra 2001. poginule su 2.752 osobe.

Među 2.977 ljudi poginulih 11. septembra u Njujorku, Pentagonu i u Pensilvaniji je i 37 policajaca iz Njujorka i Nju Džersija.

Zgrada Pentagona je znatno oštećena, a dva tornja visine 410 metara u njujorškoj poslovnoj četvrti Menhetn su potpuno srušena.

Optuživši Osamu Bin Ladena, vođu islamskih ekstremista koji se krio u Avganistanu, za organizovanje napada, SAD su 7. oktobra počele bombardovanje Avganistana. Bin Laden je ubijen u operaciji američkih specijalaca u maju 2011. godine u Pakistanu.

U Njujorku niče novi Svetski trgovinski centar koji dominira donjim Menhetnom. Na mestu gde su se nalazile kule tog centra prošle godine podignut je veliki četvorougaoni spomenik, a u proteklih 365 dana posetilo ga je četiri i po miliona ljudi.

Pogledajte još