Holandjani izlaze na birališta

HAG, 10. septembra 2012. (Beta) - Holandjani u sredu glasaju na vanrednim parlamentarnim izborima na kojima će se, prema poslednjim anketama, glavna borba za vlast voditi izmedju Liberalne i Radničke partije.

Medjutim, s obzirom na to da glasači mogu da biraju izmedju 21 stranke, otvaraju se različite mogućnosti za postizborne koalicije, podseća Dojče vele.

Holandska vlada desnog centra pala je u aprilu ove godine zbog paketa štednje Evropske unije, pa je trenutno na vlasti privremena vlada sastavljena od predstavnika više stranaka s dosadašnjim premijerom Markom Ruteom na čelu.

Holandsko biračko telo je, piše agencija Frans pres, sve više neprijateljski raspoloženo prema EU i planovima pomoći zemljama na jugu starog kontinenta. Brojni Holandjani imaju utisak da moraju da podnesu oštre budžetske rezove kako bi se pomoglo zaduženim Grcima.

Medjutim, proevropski orijentisane stranke, Liberalna i Radnička ipak predvode u anketama. Zaoštravajući ton prema Briselu, one su uspele da ubede Holandjane da je neophodno nastaviti put sa Evropskom unijom da bi se izašlo iz krize, ocenjuju analitičari.

Kad je reč o političkoj orijentaciji buduće vlade, oni predvidjaju upravo koaliciju liberala i Radničke partije i formiranje proevropske vlade centra.

Pogledajte još