Turska neće izručiti iračkog potpredsednika

ANKARA, 11. septembra 2012. (Beta-AFP) - Turska neće izručiti iračkog potpredsednika Tareka el-Hašemija, koji se nalazi u Turskoj a u Iraku je osudjen na smrt, izjavio je u utorak turski premijer Redžep Tajip Erdogan.

"Zadržaćemo Hašemija u Turskoj i ostaće u našoj zemlji koliko on to želi. Nećemo ga izručiti" Iraku, rekao je Erdogan na aerodromu u Ankari pred put u Azerbejdžan i BiH.

Hašemi je jedan od glavnih sunitskih vodja u Iraku. Od aprila se nalazi u Turskoj, gde boravi s porodicom pod zaštitom turskih vlasti. U Iraku je osudjen u odsustvu na smrtnu kaznu za ubistvo jednog generala i jednog advokata.

Erdogan je rekao da poznaje Hašemija desetak godina i da je uveren da nije počinio zločine koje mu iračko pravosudje stavlja na teret.

"Hašemi je izgubio nekoliko članova svoje porodice (u sukobima u Iraku) i nikada ne bi organizovao takve zločine", rekao je turski premijer.

Prema turskoj štampi, Hašemi je odbacio optužbu i zatražio garancije za fer sudjenje i ličnu bezbednost kako bi se vratip u Irak.

Pogledajte još