Još 500 vatrogasaca u sektoru za vanredne situacije

NOVI SAD, 11. septembra 2012. (Beta) - Vlada Srbije ove nedelje treba da donese odluku o prijemu 500 vatrogasaca-spasilaca u Sektor za vanredne situacije u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, najavio je u utorak u Novom Sadu načelnik tog Sektora Predrag Marić.

Marić je, na konferenciji "Protivpožarni standardi 2012", rekao da predlog Republičkog štaba za vanredne situacije predvidja da Vlada osnuje budžetski fond za vanredne situacije koji će omogućiti nabavku novih vozila, tehničkih sistema za odbranu od poplava i drugih tehničkih sredstava.

"Uz to, pet helikoptera Vojske Srbije će biti u narednom periodu adaptirani za gašanje požara, tako da se nadam da će do maja sledeće godine, Srbija imati flotu od devet helikoptera za početno gašenje požara, što je do sada nedostajalo", rekao je Marić.

Prema njegovim rečima, šteta od požara u Srbiji, od početka godine do 1. septembra, iznosi 50 miliona evra, dok su samo u avgustu požari napravili štetu od 20 miliona evra, a u požarima je izgorelo oko 20.000 hektara šuma i niskog rastinja.

Uz podsećanje da su tehnički propisi za zaštitu od požara u Srbiji stari 40 i više godina, Marić je ocenio da se vrlo često dešava da u želji da se postojeći propisi i standardi sprovodu, zapravo koči razvoj.

Pogledajte još