Za zdrave kosti: Koja hrana je bogata kalcijumom?

1. Soja. Namirnice od soje su bogate proteinima, a nisu mlečne pa njima možete povećati unos kalcijuma i ako ne podnosite laktozu. Prosečna odrasla osoba dnevno zahteva oko 1000 miligrama ovog esencijalnog nutrijenta.

2. Masnija riba. Mleko, sir, jogurt i tofu vam neće puno pomoći s dnevnom dozom vitamina D, a on pomaže telu da apsorbuju kalcijum .

3. Banane. Ovo tropsko voće je poznato kao zlatni rudnik kalijuma, ali ga ipak niste često mogli videti na listama za zdrave kosti. Ipak, 422 miligrama kalijuma po prosečnoj voćki nije količina koju trebamo da ignorišemo.

4. Krompir. Istraživanja su pokazala da prehrana bogata kalijumom može nadomestiti nedostatak apsorpcije kalcijuma koji je tipičan za zapadnjačku prehranu. Prosečnoj odrasloj osobi treba oko 4700 miligrama kalijuma na dan. Jedan slatki krompir sa ljuskom srednje veličine ima 542 miligrama, a beli krompir srednje veličine sa ljuskom ima 750 miligrama kalijuma.

5. Bademi. Orašasti plodovi su, slično kao i maslinovo ulje, bogati nezasićenim mastima i tipični za mediteransku ishranu. Jedna šaka badema može sadžati do 80 miligrama kalcijuma i 80 miligrama magnezijuma koji je isto vrlo bitan u jačanju kostiju. Prosečnoj odrasloj osoba treba 300 do 400 miligrama na dan.

Pogledajte još