Predstavnik Bundestaga: "Srbija će morati da prizna Kosovo"

Rupreht Polenc je to rekao odgovarajući na pitanje dopisnice Bete šta je potrebno da bi Nemačka načelno postojeću, ali poslednjih meseci uveliko zamrlu podršku Srbiji na njenom putu u EU, ponovo aktivirala.

Rupreht Polenc je to rekao odgovarajući na pitanje dopisnice Bete šta je potrebno da bi Nemačka načelno postojeću, ali poslednjih meseci uveliko zamrlu podršku Srbiji na njenom putu u EU, ponovo aktivirala.

Ponec je najpre naveo da se za to očekuje ispunjenje više uslova.

Reforma pravosuđa


Na prvom mestu je, kako je rekao političar Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel, "Akcioni plan koji je Srbija dogovorila sa EU sada mora da bude sproveden i ostvaren, pre svega kada je reč o reformi pravosudnog sistema".

"Drugo, i to je karakteristično nemačka tačka, mi očekujemo da bude postignut napredak u rasvetljavanju i krivičnom gonjenju počinilaca napada na Ambasadu SR Nemačke u februaru 2008. godine", istakao je Polenc.

Regionalno pomirenje

Pored toga, dodao je Polenc, od Srbije se očekuju "signali da se proces regionalnog pomirenja nastavlja i da nema pokušaja novog interpretiranja istorije, kao što je delimično učinjeno sa genocidom u Srebrenici".

Kosovo

"Dalje, veoma značajan je način na koji se Srbija odnosi prema Srbima na Kosovu. Mi želimo da vidimo da se paralelne strukture u bezbednosnom i upravnom aparatu razgrađuju i da se smanjuje finansijska podrška. Jasno nam je da je to postepen proces, ali i tu očekujemo ne samo najave i reči, već i dela", istakao je Polenc u razgovoru za Betu.

Dodao je i da je "veoma značajno, s obzirom da je Nemačka zastupljena u KFOR-u i u EULEKS-u, da vidimo i da Beograd utiče na Srbe na severu Kosova da bi se ostvarila bolja saradnja sa KFOR-om i EULEKS-om na severu".

Zapitan da li smatra da bi na kraju procesa stabilizacije i priključivanja Srbije u EU Srbija trebalo da prizna nezavisnost Kosova, Polenc je dao jasan odgovor.

"To sam mojim sagovornicima iz Srbije poslednjih godina i meseci uvek ovako formulisao: moglo bi, kada je predat zahtev za otpočinjanje pregovora o pristupanju EU, da se kaže i 'pošaljite kartu vaše zemlje sa granicama'. To nećemo učiniti", rekao je Polenc.

Ali, kako je dodao, "čvrsto je očekivanje da se ne doživi po drugi put kiparski slučaj".

"Zato, u određenom trenutku, tokom pregovora o pristupanju neće moći da se zaobiđe da Srbija nezavisnost Kosova prihvati i prizna, i to bitno pre pristupanja Evropskoj uniji", naveo je predsednik Odbora Bundestaga za spoljnu politiku.

Pogledajte još