Država će se povući iz vlasništva u medijima

BEOGRAD, 12. septembra 2012. (Beta) - Pomoćnik ministra kulture za medije Dragan Kolarević izjavio je u sredu da će se država u roku odredjenom Medijskom strategijom povući iz vlasništva u medijima.

"Prema Medijskoj strategiji, jasno je da država mora da se povuče iz vlasništva u medijima i nastojaćemo da poštujemo rokove, uz široke javne rasprave i mišljenja stručnjaka", rekao je Kolarević na skupu "Medijska strategija - šta dalje?", održanom u pres centru Udruženja novinara Srbije (UNS).

Medijskom strategijom predvidjeno je da do marta 2013. godine bude usvojena regulativa o statusu državne agencije Tanjug, a povlačenje države iz vlasništva u svim javnim glasilima predvidjeno je u roku od 24 meseca od "utvrdjivanja zakonskog osnova", rekao je predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović.

Kolarević je u prvom javnom nastupu od kada je postavljen za pomoćnika ministra istakao da Ministarstvo kulture i informisanja neće favorizovati ni državne niti privatne medije, jer na to nema pravo, a da je obaveza države da javnim servisima, Radioteleviziji Srbije i Radioteleviziji Vojvodine, obezbedi stabilan način finansiranja i uredjivačku autonomiju.

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović rekao je da bi vlast odmah i bez odlaganja mogla da promeni način finansiranja državnih medija i da poštuje zakon o državnoj pomoći, kojim je zabranjena pomoć kojom se jedan subjekt dovodi u privilegovan položaj na tržištu.

Obradović je istakao da je upravo to slučaj sa državnom novinskom agencijom Tanjug, koja dobija subvencije od države, čime su narušeni odnosi na tržištu na kojem posluju i dve privatne novinske agencije, Fonet i Beta.

Pogledajte još