Povuci-potegni u Novom Sadu: Smena vlasti ne ide glatko?

Na sednici bi trebalo da da bude izabrana gradska vlast po uzoru na republičku, novo rukovodstvo i direktori javnih preduzeća. Dnevnim redom, koji još nije utvrđen (izglasan) je zahtev opozicionih stranaka za smenu gradonačelnika Igora Pavličića i gradske vlasti.

Početak, pa pauze, pa konsultacije:

Predsednica Skupštine Aleksandra Jerkov je naložila, da skupštinske službe u pauzi, legitimisanjem utvrde ko sve može da prisustvuje sednici.

Ona je novinarima rekla da su pojedine od tih osoba dobacivale i pretile odbornicima i dodala da je o tome obavestila policiju.

Konsultacije:
Predsednica parlamenta Jerkov je pozvala na konsultacije šefove odborničkih grupa ali nije rekla kada će sednica biti nastavljena.

Šef odborničke grupe Srpske napredne stranke Miloš Vučević optužio je Aleksandru Jerkov da opstruira rad skupštine sa ciljem da se u Novom Sadu uvede prinudna uprava.

Sednici Skupštine prisustvuje svih 78 odbornika, ali dnevni red još nije usvojen, već se više od dva sata glasa o različitim povredama poslovnika.

Radikali i demokrate čuvaju Pavličića

Srpska napredna stranke osudila je, kako su saopštili "sramnu opstrukciju u Skupštini Novog Sada" koju zajednički sprovode Demokratska stranka i Srpska radikalna stranka, u želji da sačuvaju Igora Pavličića na mestu gradonačelnika tog grada.

Sednica gradskog parlamenta zakazana je sa 15 tačaka dnevnog reda, a na zahtev 34 odbornika iz četiri opozicione odborničke grupe koji su predsednici Skupštine Aleksandri Jerkov taj zahtev predali 28. avgusta.

Aleksandra Jerkov je zasedanje parlamenta zakazala narednog dana, ali ta sednica nije održana, zbog nedostatka kvoruma.

Novu većinu trebalo bi da čine:



- SNS sa 15,

- SPS sa sedam,

- DSS sa pet,

-odbornička grupa "Svi za Novi Sad", u kojoj je šest odbornika Romske demokratske stranke i tri odbornika SPO-a i

- odbornička grupa "Novi Sad odmah" koju čini pet odbornika "Dveri Novi Sad" i jedan odbornik stranke "Nijedan od ponuđenih odgovora".

Centrala stranka NOPO je međutim, demantovala da odbornik koji se predstavlja kao član NOPO, zaista pripada stranci.


Aktuelnu vlast podržavaju:

Sa druge strane, još uvek aktuelnu vlast u gradu podržava 18 odbornika DS-a, 12 odbornika LSV-a i jedan odbornik Saveza vojvođanskih Mađara.

A radikali?
Pet odbornika Srpske radikalne stranke do sada nije podržavalo ni jednu stranu.

Prema koalicionom sporazumu SNS-u je pripalo mesto gradonačelnika, SPS-u mesto predsednika Skupštine grada, dok će zamenik gradonačelnika biti iz DSS-a, a zamenik predsednika skupštine iz Dveri.

Skupština grada Novog Sada broji 78 odbornika.

Pogledajte još