Počinje Šabačka čivijada

ŠABAC, 12. septembra 2012. (Beta) - Trodnevna šabačka Čivijada, manifestacija, koja se tradicionalno najavljuje kao "belosvetski vašar humora i satire", počinje u četvrtak i pratiće je najveći domaći karneval.

Čivijada u Šapcu počinje "čivijaškim časom", duhovitim takmičenjima za decu i dodelom nagrada najboljim karikaturistima, aforističarima i piscima humoreski.

Najatraktivniji deo manifestacije su karnevali, dečiji, koji se održava u petak, 14. septembra, i "Čivijaški karneval" u subotu, 15. septembra.

U karnevalskoj povorci, pored domaćih grupa, učestvovaće više od 40 trupa iz Hrvatske, Bugarske, Rumunije, Slovenije, BIH, Crne Gore, Makedonije, Ukrajine, Francuske, Kube i Albanije.

Poslednjeg dana manifestacije, u subotu, dosadašnji predsednik "Čivijaške republike", humorista Petar Lazić, predaće funkciju Ljubodragu Stojadinoviću, uredniku lista "Jež".

Čivijada se završava koncertom gupe "Miligram" na centralnom gradskom trgu.

Čivijada je jedna od najstarijih manifestacija u Šapcu, prva je održana 1968. godine, ali je već 1972. bila zabranjena zbog satire usmerene ka Ustavu SFRJ. Obnovljena je 1991. godine.

Ime manifestacije je šaljivi naziv za Šapčane, čivijaši.

mž/lid/goc

Pogledajte još