Prvi čovek izlečen od HIV-a?

Timoti Rej Braun, poznatiji kao "Berlinski pacijent" jer se tamo lečio, i doktor Gero Hater zajedno su se juče pojavili na univerzitetu u Sent Luisu gde je Hter pričao na jednom simpozijumu, javlja Tanjug.

Braun, 46, saznao je da je zaražen HIV virusom 1995. On je 2006. dobio i leukemiju. Hater je izveo transplantaciju krvnih ćelija koristeći donora sa retkom genetskom mutacijom koja pruža prirodnu rezistenciju na HIV. Hater tvrdi da se ta rezistencija sada prebacila i na Brauna.

U intervjuu AP-u, Braun je rekao da se oseća odlično, da od operacije 2007. ne koristi lekove za HIV i da je sada aktivan u fondaciji nazvanoj po njemu koja traži lek za HIV.

Hater je rekao da je prošlo dovoljno vremena i da sada bez oklevanja može da se kaže da je Braun izlečen. On je koristio petogodišnji standard prema kome se smatra da su neki pacijenti oboleli od raka izlečeni.

Braun, koji sada živi u San Francisku, odrastao je u Sijetlu i preselio se u Nemačku 1993. Kada je dobio dijagnozu počeo je sa lečenjem kako bi izbegao sidu.

(old_image)

Bio je na venčanju u Njujorku 2006. kada je osetio da je neuobičajeno umoran. Ljubitelj vožnji biciklom, posle nekoliko nedelja otkrio je da jedva može da okreće pedale i potom je utvrđeno da ima leukemiju. Braun je išao na hemoterapiju ali mu je bila potrebna transplantacija krvnih ćelija i obratio se Hateru, specijalisti za krv na univerzitetu Hadelberg.

Hater je predložio da potraže donora sa odgovarajućom strukturom ćelija zahvaljujući kojoj su prirodno otporni na HIV inekciju. Svega jedan procenat stanovnika severne Evrope ima takvu strukturu. Huter je smatrao da bi transplantacija od takvog donora i korisnika transplantacije učinila imunim na HIV.

Hater je rekao da niko pre njega to nije probao i da je njegova ideja naišla na podeljene reakcije drugih lekara.

- Neki su bili uzbuđeni ali su mnogi bili skeptični - rekao je on.

Nisam mogao da verujem da sam izlečen

U roku od nekoliko nedelja posle transplantacije, testovi su pojazali da bi Braun mogao da bude izlečen. Njegov slučaj je 2009. opisan u "Medicinskom žurnalu Nove Engleske".

- Ne znam da li sam zaista verovao da sam izlečen - sve dok nisam video taj članak, rekao je Braun, prenosi "Тanjug".

Početkom godine, lekari u Kaliforniji pronašli su tragove HIV-a u Braunovom tkivu, što je dovelo do spekulacija da se bolest vratila. Hater, međutim, tvrdi da su tragovi ostaci bolesti a ne pokazatelj da se ona vratila.

Na simpozijumu u Sent Luisu razmatralo se o prednostima terapije genima i stručnjaci tvrde da takva terapija pomaže u lečenju raka, hemofilije i drugih bolesti.

Za sada se veruje da je Braun jedina osoba izlečena od HIV-a. Hater je 2008. počeo proceduru sa 12 drugih pacijenata koji imaju HIV i rak, ali su neki bili previše bolesni za tretman, dok drugi nisu mogli da nađu odgovarajućeg donora ili su naišli na druge prepreke.

Pogledajte još