Pravosudje ne sme da zavisi od politike

BEOGRAD, 13. septembra 2012. (Beta) - Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Vensan Dežer i ambasador Francuske Fransoa Gzavije Denio ocenili su u četvrtak u Beogradu da su za uspešnu reformu pravosudja potrebne stabilne institucije koje ne zavise od političkih promena.

"Nemam nikakvih simpatija za takozvani sistem plena koji snažno ometa funkcionisanje demokratije. Efikasnost reformi u okviru pridruživanja Srbije EU pretpostavlja postojanje stabilnih administrativnih i pravnih institucija koje ne podležu promenama na političkoj sceni", rekao je Denio prilikom potpisivanja Memoranduma o razumevanju o saradnji o borbi protiv trgovine ljudima Republičkog tužilaštva i nevladine organizacije Astra u Pravosudnoj akademiji.

Denio je pohvalio republičku tužiteljku Zagorku Dolovac i efikasnost Tužilaštva u borbi protiv organizovanog kriminala i huliganizma i istakao da stabilnost i nezavisnost Tužilaštva mora da se poštuje i da će Francuska to sa pažnjom pratiti.

Francuski ambasador je naveo da je Tužilaštvo na čelu sa Zagorkom Dolovac dobro i primerno saradjivalo sa Francuskom u borbi protiv kriminala i da njegovo mišljenje dele i drugi partneri o čemu svedoči nedavna poseta tužiteljke državnom tužiocu SAD.

Vensan Dežer je istakao da su za efikasnu reformu pravosudja neophodne stabilne institucije, a to znači i nezavisne u odnosu na izvršnu i zakonodavnu vlast.

"Da bi se zadržalo poverenje gradjana potrebna je i efikasnost sudskih presuda, a ne samo efikasnost u novinskim člancima", rekao je Dežer i upitao zašto su kazne za trgovinu ljudima blage za tako strašne zločine.

Pogledajte još