U javna preduzeća dovesti vrhunski menadžment

BEOGRAD, 13. septembar 2012. (Beta) - Unija poslodavaca Srbije (UPS) upozorila je u četvrtak da privatni sektor više ne može da pokriva nagomilane gubitke javnih preduzeća i da je pored donošenja novog Zakona o javnim nabavkama hitno potrebno uvesti profesionalizaciju u upravljanju javnim preduzećima.

Bez ovih promena u rukovodjenju javnim preduzećima i dalje će njihovi gubici biti pokrivani iz budžeta Republike Srbije, od poreskih i drugih prihoda urbanih iz privatnog sektora, navodi se u saopštenju UPS-a.

Time će se, kako se dodaje, nastaviti višedecenijski paradoks da oni koji zdravo privreduju finansiraju rad gubitaša.

Nestručno vodjenje javnih preduzeća i nagomilavanje gubitaka, uprkos monopolima koje imaju, dovelo je do toga da je 45 odsto njihove tržišne vrednosti pojedeno proteklih deset godina.

Do sada su ta i druga državna preduzeća prvenstveno služila za uhlebljavanje partijskih kadrova i nepotizam. Jedno istraživanje, kao se dodaje u saopštenju, pokazalo je da u 570 lokalnih i republičkih javnih preduzeća postoji ukupno 8.242 direktora, pomoćnika, zamenika i savetnika direktora i drugih rukovodilaca.

Njihove prosečne plate su više od 70.000 dinara, a na najvišim funkcijama više i od 120.000 i 200.000 dinara. Samo bruto zarade ovih nameštenika iznose približno oko 97 miliona evra godišnje (bez amortizacije službenih automobila, goriva, toplih obroka, regresa, bonusa, troškova reprezentacije, dodatnih beneficija, itd.).

Pogledajte još