Preispitati vlasništvo i privatizaciju Žitoprodukta

ZRENJANIN, 13. septembar 2012. (Beta) - Članovi Udruženja manjinskih akcionara zrenjaninskog "Žitoprodukta" zahtevaju hitno rešavanje statusa, odnosno vlasništva nad 72,8 posto akcija tog preduzeća za proizvodnju mlinskih i pekarskih proizvoda.

Oni traže i preispitivanje privatizacije tog preduzeća, koje je prodato na drugoj aukciji za, kako navode, samo milion evra, iako je vredelo od 14 do 20 miliona.

Ljubomir Jurišić, predsednik tog udruženja, u zahtevu upućenom nadležnim državnim organima, podseća da je firma juna 2006. godine prodata Djordju Božiću, ali da mu je nakon četiri godine po rešenju Višeg suda privremeno oduzeto raspolaganje 72,8 odsto akcija, i povereno Direkciji za upravljanje privremeno oduzetom imovinom.

Jurišić navodi da je Božić, prethodni većinski vlasnik, na nezakonit način podigao kredit tako što je celokupnu imovinu Žitoprodukta dao pod hipoteku, bez konsultacije malih akcionara kojima je onemogućeno da raspolažu svojom imovinom.

"Firma je nastavila poslovanje, na čelu sa direktorom Simom Grujeskuom, i uz saglasnost Direkcije iznajmila deo firme preduzeću Don Don po ceni od 25.000 evra, ali mi ne znamo gde se taj novac uplaćuje dok je žiro račun preduzeća u blokadi" navodi Božić.

Pogledajte još