Izgradnja u Kovinu eventualno za godinu dana

BEOGRAD, 13. septembra 2012. (Beta) - Početak izgradnje termoelektrane u Kovinu mogao bi da se očekuje za godinu dana ukoliko se na najbrži način reše pravni problemi oko istražnih prava, rekli su u četvrtak nakon sastanka u Vladi Srbije ministri energetike i prirodnih resursa Zorana Mihajlović i Milan Bačević.

"Ukoliko se stvari reše najbrže moguće u energetici i rudarstvu onda možemo da eventualno očekujemo, ukoliko se budu postigli svi dogovori, početak izgradnje otprilike tek za godinu dana", rekla je Mihajlović novinarima u Vladi Srbije nakon sastanka sa predstavnicima Naftne industrije Srbije i jedne kineske kompanije o termoelektrani u Kovinu.

Bačević je rekao da su na sastanku izrazili želju da se krene u završetak izrade projektne dokumentacije za eventualnu izgradnju dva termo bloka od po 350 megavata na ugljenom polju Kovin.

Medjutim, Bačević je ocenio da u tom slučaju postoji pravni problem oko istražnih prava koji će u najskorije vreme morati da bude rešen, a koji je ostavila prethodna vlast.

On je dodao da je situacija komplikovana, jer je jedna bugarska kompanija već uradila i odbranila elaborat o rezervama, a sve po odobrenju prethodnog ministarstva i Pokrajinskog odeljenja za rudarstvo i životnu sredinu.

Ministarka energetike je navela da je značajno sa stanovišta interesa Srbije da u budućem vlasništvu te elektrane srpska strana ima mnogo veće učešće od onog koje je potencijalni partner predstavio.

Pogledajte još