Omega tri masne kiseline nemaju efekta na zdravlje srca

Tim grčkih stručnjaka s Univerzitreta u Janjini kaže da omega tri masne kiseline ne utiču na zdravlje, bilo da se uzimaju u kapsulama, kao dodaci ishrani, ili konzumiranjem masne ribe, kao što su sardina i losos.

Grci su do ovog zaključka došli analizirajući klinička ispitivanja kojima je ukupno bilo obuhvaćeno preko 68.000 ljudi, javljaju agencije.

Pre desetak godina pojavila su se mišljenja da omega tri masne kiseline imaju jak zaštitni efekat na zdravlje, iako nije bio poznat mehanizmam njihovog delovanja. Naučnici su navodili da su konzumiranjem omega 3 popravljani sadržaj triglicerida u krvi i problemi sa srčanim ritmom, kao i da je regulisan krvni pritisak.

Otad se stav prema ovom sastojku ishrane sve više menjao. Ranije ove godine južnokorejski tim je na uzorku od 20.000 učesnika utvrdio da omega 3 nema efekta na srčane bolesti i smrtnost.

Komentarišući rezultate grčkog istraživanja, Alis Lihtenstejn, direktor Laboratorije za kardiovaskularne bolesti i ishranu, pri bostonskom Univerzitetu Tafts, ističe da je u svakom slučaju preporučljivo jesti ribu bar dva puta nedeljno, ako se time zamenjuju šnicle, hamburgeri ili masna testa.

Umesto dijetetskih dodataka, Lihtenstejnova takodje preporučuje ishranu bogatu integralnim žitaricama i povrćem, dosta fizičke aktivnosti i uzdržavanje od pušenja., javlja Tanjug.

Pogledajte još