"Koka-kola socijalizam" i američka kultura u Jugoslaviji

Na promociji u knjižari-galeriji "Glasnik", Vučetić je rekla da je u toj knjizi prikazana ravnoteža između realnog života u Jugoslaviji '60-tih godina prošlog veka i "ružičaste" slike te zemlje koja je stvorena ulaskom američke popularne kulture.

"Politički sistem u Jugoslaviji '60-tih godina prošlog veka nudio je slobodu izbora, ali ne u obliku suštinske demokratije i višepartijskog sistema, već kroz male stvari koje običnim ljudima život čine lepšim", rekla je Vučetić.

Ona je dodala da je tadašnji režim u Jugoslaviji dozvoljavao da običnim gradjanima budu dostupni popularni proizvodi američke kulture, poput Diznijevih crtanih filmova, holivudskih ostvarenja ili časopisa Plejboj, ali da su postojale jasne granice slobode lokalnog umetničkog izraza.

Prema njenim rečima istovremeno dok je režim bio blagonaklon prema "zapadnom pakovanju", sa repertoara su skidane pozorišne predstave i zabranjivani su filmovi takozvanog jugoslovenskog "crnog talasa" koji nude svojevrsnu kritiku tog društva.

Ona je dodala da je rad na knjizi započet od krajnje ličnog pristupa i iskustva, a da to delo pored amerikanizacije pop kulture govori i o socijalističkoj Jugoslaviji, hladnom ratu, Titu, značajnim umetnicima sa tog prostora, kao i običnim "malim" ljudima.

Profesor Milan Ristović rekao je da je Jugoslavija kao veoma složena država komplikovana za naučno istraživanje i da knjiga "Koka-kola socijalizam" daje dosta odgovora, ali istovremeno otvara i mnoga nova pitanja.

"Izlizana je floskula da se nešto može naučiti iz istorije, to se nikad nije desilo, ali knjiga daje odgovore i nudi razumevanje sadašnje situacije u zemljama nastalim na tlu Jugoslavije", rekao je Ristović.

Knjigu Radine Vučetić "Koka-kola socijalizam" o amerikanizaciji popularne kulture '60-tih godina 20. veka objavila je izdavačka kuća "Službeni glasnik".

Pogledajte još