Karadžić o uspesima i problemima

BEOGRAD, 16. marta 2009. (Beta) - Predsednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić izdvojio je  dogovor o izgradnji "Srpske kuće fudbala" u Staroj Pazovi i imenovanje Radomira Antića za selektora nacionalnog tima kao najveće uspehe sadašnjeg rukovodstva te organizacije.

Karadžić je, obraćajujući se delegatima Skupštine FSS, istakao i da je pred čelnicima srpskog fudbala i dalje mnogo zadataka, među kojima je kao najbitniji naveo plasman reprezentacije Srbije na Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi 2010. godine.

Predsednik FSS je priznao da postoje i brojni problemi, a kao najveće je pomenuo lošu infrastrukturu i nedostatak kvalitetnih fudbalskih radnika.

"Moramo da radimo više i efikasnije. Ne smemo da FSS koristimo samo kada su u pitanju slikanja i putovanja sa reprezentacijom. Neću tolerisati da neko prespava četiri godine na visokoj funkciji", rekao je Karadžić.

Predsednik FSS je kritikovao i predstavnike klubova koji u njegovoj organizaciji favorizuju svoje ekipe. Takođe je vrlo negativno govorio i o menadžerima.

"Imamo neviđene probleme sa menadžerima, koji su 'rak-rana' našeg fudbala. Taj haos mora da se raščisti, moramo da vidimo zašto imamo najviše menadžera u Evropi i ko im izdaje te licence", naveo je Karadžić, koji je ponovo pomenuo i mogućnost da ograniči broj stranaca u klubovima.

"U nekim klubovima omladinske škole su potpuno zaboravljene, pa se po svetu traže prosečni fudbaleri, a sve su to skupe i neperspektivne kombinacije... Nadam se da ćemo u saradnji sa klubovima uvesti neko ograničenje do sezone 2010/11", kazao je prvi čovek srpskog fudbala.

Karadžić je naglasio i da se moraju rešiti problemi sa lošim međuljudskim odnosima u regionu Zapadna Srbija.

"Tamo i dalje postoje dve opcije, nesaglasje, a najgore bi bilo da opet idemo na izbore. Suviše nas je malo da bismo se svađali između sebe", rekao je Karadžić, dok je predsednik regiona Zapadne Srbije Dušan Sekulić istakao da ne zna o kojim problemima se priča.

Sekulić, koji je na julskim izborima, na kojima je Karadžić stigao do funkcije predsednika FSS, podržao drugog kandidata Dragana Bulića, zato jedini nije glasao za izveštaj čelnika FSS o urađenom u 2008. godini.

"Uvodni deo je bio sasvim korektan, a onda su provučene neke ocene o navodnim podelama u Zapadnoj Srbiji što sam shvatio kao direktnu prozivku za koju nije bilo ni vreme ni mesto... Nikada nismo bolje funkcionisali u Zapadnoj Srbiji nego sada", rekao je Sekulić novinarima posle sednice.

FSS je objavio i finansijski izveštaj za 2008. godinu u kojoj je, kada se odbiju rashodi i porezi, zaradio 114.895 dinara, odnosno 1.218 evra. Ukupan prihod iznosio je 481.562.407 dinara.

Planiran budžet za 2009. godinu iznosi 703.872.470 dinara (nešto manje od 7.500.000 evra), a rashodi bi, prema rečima generalnog sekretara FSS Zorana Lakovića, trebalo da budu "uravnoteženi".

Sednici Skupštine FSS prisustvovala su 64 od 79 izabranih delegata.

Pogledajte još