Jel znate kako je nastao smajlić? :-)

Kada je te '82. godine u poruci iza znaka 🙂 napisao da predlaže da taj niz znakova označava šalu, profesor Falman sigurno nije ni slutio kakve će razmere dostići ovaj njegov predlog, tj, koliko će ovi tzv emotikoni (kombinacija standardnih znakova sa tastature koji se koriste za izražavnje emocija) postati popularni, koliko će verzija dobiti i koliko će postati nezaobilazni deo svakodnevne savremene elektronske komunikacije.

Povodom čak 30. rođendana smajlija, profesor Skot Falman je dao intervjuu za "Independent" u kojem je kritikovao ilustrovanog naslednika svoje kreacije, nazivajući moderan emotikon neatraktivnim i nemaštovitim, prenosi "Dnevnik.hr".

"Mislim da su ružni i da uništavaju izazov pokušaja osmišljavanja pametnijeg načina da se izražavaju emocije putem korištć standardnih znakova sa tastarure. Ali, možda je to samo zato jer sam ja izumeo drugačiju vrstu"
, rekao je profesor Falman, i dodao da se potreba za tim ukazala jer nam prilikom pisane komunikacije nedostaje govor tela ili ton glasa prema kojem možemo da raspoznamo da li treba da neku rečenicu shvatimo ozbiljno ili šaljivo.

Cilj njegovog emotikona kojeg je poslao u sada već legendarnoj poruci je bio da se korisnicima fakultetske oglasne table omogući da na taj način označe šaljive oglase.

Pogledajte još