Državni organi treba da obezbede Paradu ponosa

BEOGRAD, 14. septembra 2012. (Beta) - Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić izrazila je u petak veliku zabrinutost zbog činjenice da su tri nedelje uoči najavljene Parade ponosa i manifestacija koje su najavljene tim povodom, sve brojnije pretnje, govor mržnje i nasilje nad LGBT populacijom.

Istovremeno, Petrušić je ukazala da je LGBT grupacija i dalje jedina u Srbiji kojoj se osporava i negira pravo na slobodno okupljanje i pozvala državne organe da preduzmu sve neophodne mere kako bi se osigurala bezbednost učesnika planiranih manifestacija i stvorili svi neophodni uslovi za njihovo mirno sastajanje.

"Otvorenim pretnjama nasiljem stvara se atmosfera straha i podstiče netrpeljivost, mržnja i neprijateljstvo prema LGBT osobama, što je i svojevrsni pokušaj da se stvori alibi za neodržavanje ovogodišnje Parade parade", istakla je Petrušić.

Poverenica je ukazala da svi u Srbiji treba da budu zabrinuti zbog količine mržnje, netrpeljivosti i nasilja nad jednom manjinskom grupom, našim sugradjanima i sugradjankama, "jer koliko sutra to može biti svako od nas".

Pogledajte još