Zdravo! Da se upoznamo - ja sam robot ASIMO!

Robot ASIMO dolazi će u Beogradu svečano otvoriti naučnopopularnu manifestaciju „Dani budućnosti: Robotika“, koju organizuje Centar za promociju nauke u saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta u Beogradu- ASIMO SHOW već izaziva veliko interesovanje kako među najmlađima, tako i u stručnoj javnosti. A da li zaista znamo ko je ASIMO?

Otkrivićemo vam nekoliko zanimljivosti o njemu.

Kako je ASIMO dobio ime?
Često se pomisli da je nazvan po čuvenom američkom naučniku Isaku Asimovu, ali to je slučajnost. ASIMO je engleski akronim za Napredni Korak u Inovativnoj Mobilnosti.

Ko je napravio ASIMO robota?

ASIMO je napravljen u kompaniji Honda kao deo dugoročnog istraživačkog programa razvoja humanoidnih robota.

Zašto je napravljen ASIMO?

ASIMO je zamišljen kao robot koji može da pomaže ljudima u svakodnevnom životu. Visina od 130 cm, na kojoj su njegove oči u nivou očiju odrasle osobe koja sedi, čini ga idealnim za pomoć po kući i pri asistiranju ljudima vezanim za krevet ili kolica.

Koje su osnovne odlike ASIMO robota?
Lagan je i kompaktan, ima sposobnost da komunicira i radi u harmoniji sa ljudima, prijatnog je dizajna, može da prima i dodaje predmete, odlikuje ga i napredna tehnologija pri hodu i trčanju.

Da li ASIMO prepoznaje ljude i objekte?
ASIMO koristi posebnu tehnologiju kako bi prepoznao ljude u svojoj blizini. Može samostalno da mapira okolinu, koristeći kamere koje mu služe kao oči i na taj način registruje prepreke. Sposoban je da prepozna ljude koji mu dolaze u susret i zaustavi se dok mu oni ne oslobode prolaz.

(old_image)

Koliko je ASIMO inteligentan?
ASIMO ima niz kognitivnih sposobnosti, kao što su sposobnost da prepozna ljude, predmete, pokrete i reaguje shodno situaciji. Može da razume brojne komande i da odgovarajući odgovor. Međutim, stvaranje inteligentnog ponašanja humanoida još uvek je daleko. Model za inteligenciju - mozak - prvo se mora bolje razumeti pre nego što se slični principi obrade mogu primeniti. Trenutno se očekuje da će to trajati 10-15 godina.

Kako ASIMO hoda?
ASIMO hoda na osnovu „kontrole predviđanja kretanja“, tj. predviđajući sledeći potez i prebacujući težište shodno tome. Veoma je stabilan, čak i kada se iznenada pokrene. Kombinuje memorisane obrasce za start, brzinu, usporavanje, zaustavljanje, okretanje, kako bi se kretao bez problema. Kreće bez pauze u realnom vremenu.

Da li može da koristi stepenice?
Da, ASIMO je jedini humanoid na svetu koji može da ide uz i niz stepenice. Lako može da prelazi stepenice različitih veličina.

Kako ASIMO trči?
Kao čovek, robot ASIMO dok trči, ne dodiruje uvek tlo sa obe noge. To je postignuto putem proaktivne kontrole njegovog držanja koje mu omogućava da trči brzinom od 6 km/h. Trčanje u kružnici (5 km/h) zahteva da se robot uravnoteži nasuprot centrifugalnoj sili koja deluje na njega dok trči u krug. To je postignuto pomeranjem težišta robota od njega ka centru kruga.

Da li ASIMO može li da padne?
ASIMO može da održava ravnotežu dok hoda i na neravnim površinama, ali i kada bude gurnut u određenoj meri. Ako padne, pošto je lagan i kompaktan, ne bi bilo posebnih posledica. Inženjeri trenutno rade na tehnologiji koja bi omogućila ASIMO robotu, da u slučaju pada, može samostalno da ustane.
(old_image)
Kako ASIMO dobija energiju?
Opremljen je sa 51,8 litijum jonskom baterijom koja može da radi oko 40 minuta u kontinuitetu.

Čemu služi ASIMO?
ASIMO služi kao platforma za razvoj naprednog inteligentnog sistema koji se primenjuje ne samo na robotiku, već i na razne druge projekte u Hondi. Mnoga od tih važnih istraživanja odvijaju se u Nemačkoj u Honda Research Institute. ASIMO je partner u mnogih edukativnim projektima širom Evrope čiji je cilj motivisanje učenika i studenata da se opredele za put nauke i inženjerstva.

Šta će ASIMO postati u budućnosti?
Osnovni koncept je da se postigne više mobilnosti koji će omogućiti robotima da pomažu ljudima i žive sa njima u harmoniji. Iako još uvek nije spreman za ovakve namene, razvoj ASIMO robota vodi u pozitivnom pravcu.

Da li je ASIMO „on“, „ona“ ili „ono“?

ASIMO je humanoidni robot, ali ipak robot. Jednostavno mu se obratite sa „ASIMO“.

Termini nastupa ASIMO robota u Zadužbini „Ilije M. Kolarca“su:
24.09 – od 18.00
25. i 26.09 – 11.00, 12.30, 14.00, 15.30, 17.00, 18.30

Pogledajte još