Tadić podržao regionalnu sportsku akciju za decu

BEOGRAD, 16. marta 2009. (Beta-Fonet) – Predsednik Srbije Boris Tadić podržao je akciju “Bistra – sportske igre mladih”, koje bi od 2010. trebalo da se organizuju u Srbiji, po modelu kakav postoji u Hrvatskoj već 12 godina.

Sportske igre mladih su najveći nevladin društveni projekat u Hrvatskoj, čiji je cilj promovisanje zdravog života i prijateljstva među decom i mladima.

“Veoma su važne regionalne akcije koje povezuju ljude, sport, umetnost. Imamo dovoljno zatrovane živote i svaka ovakva akcija leči rane“, rekao je Tadić i izrazio zadovoljstvo što kao predsednik Srbije može da podrži Sportske igre mladih.

Prema njegovim rečima, još će se videti ko će biti partner – “da li neko od sportskih saveza ili Olimpijski komitet Srbije, ali će se država uvek pitati za finansijska sredstva”.

Ovo je izuzetna akcija koja pokušava da nadoknadi ono što su škole izgubile kroz školski sport. Nije to samo sportska akcija, već i socijalna, kulturna…Ne zadržava se samo na državama bivše Jugoslavije, već ide i dalje“, rekao je Tadić i dodao da ovu akciju vidi kao “promenu sistema vrednosti”.

Predsednik Organizacionog odbora akcije Zdravko Marić istakao je da je “projekat Sportske igre mladih” već dobio mnogobrojne međunarodne nagrade.

“Planiramo da 2010. godine napravimo Igre mladih u Srbiji, Crnoj Gori. Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Češkoj i još nekim državama. Treba da omogućimo deci da shvate da je sport lek za sve, i alternativa porocima“, rekao je Marić i zahvalio Tadiću na pokroviteljstvu.

On je naglasio da će već ove godine krenuti “pilot projekat” koji će u Srbiji obuhvatiti 100 dece.

“Sportske igre mladih su u Hrvatskoj pokrenule školski sport. Svakom detetu je omogućeno besplatno učešće, a i projekat je izuzetno jeftin. Potrebno nam je da nas ljudi vide kao ‘dobru nameru’, a mi ćemo postići rezultate“, rekao je Marić.

On je rekao da je u Hrvatskoj prošle godine ovom akcijom bilo obuhvaćeno 41.000 dece i mladih uzrasta od sedam do 17 godina, kao i da očekuje da bi taj broj u Srbiji mogao da bude dostignut za dve godine.

Sportske igre mladih organizuju se u Hrvatskoj za vreme letnjeg raspusta, a najuspešnija deca, posle takmičenja po županijama, učestvuju sredinom septembra u finalu u Splitu. Deca se, između ostalog, takmiče u malom fudbalu, rukometu, odbojci, tenisu, stonom tenisu i šahu.

Regionalni projekat je zamišljen da oko 500 najuspešnije dece iz svake države, uzrasta do 14 godina, na kraju takmičenja učestvuje u finalu, koje bi takođe bilo u Splitu.