Pozorišni profesionalci Francuske i regiona u Beogradu

BEOGRAD, 14. septembra 2012. (Beta) - Oko 60 profesionalaca pozorišnih i scenskih umetnosti iz Francuske, Srbije i 13 zemalja regiona učestvuje danas i sutra u Beogradu na skupu koji su organizovali Francuski institut i Jugoslovensko dramsko pozorište (JDP).

Direktorka JDP-a Tamara Vučković rekla je agenciji Beta da na skupu učestvuje oko 50 direktora najvećih francuskih pozorišta i festivala, zajedno sa scenskim umetnicima i predstavnicima značajnih pozorišta iz regiona, kao i iz Srbije.

"Važno je da se skup na tako visokom nivou dogadja u Beogradu, a značajno je i što je JDP domaćin takozvanih Beogradskih susreta. Na neki način to je prirodno, jer JDP oduvek ima razvijenu medjunarodnu saradnju i prepoznatljiv je u Evropi i svetu", rekla je Vučković.

Ona je rekla da će tokom dva dana skupa biti razmatrani načini funkcionisanja i organizovanja pozorišta u zemljama učesnicama, prikupljanja finansija, pripreme festivala, rada ansambala i teatara koji ne funkcionišu po principu ansambla.

"Nadam se da će učesnici usvojiti neke zaključke i da će razviti neku saradnju. Naravno, najveći cilj su kontakti i poznanstva, upoznavanje Beograda kao i JDP-a i svega što to pozorište može da ponudi", rekla je Vučković.

Generalna direktorka Francuskog instituta u Parizu Silvijan Tarso-Žileri rekla je na otvaranju skupa da francuski pozorišni profesionalci, kao i scenski umetnici regiona, već imaju odredjene veze, ali da postoji prostor za povećanje te saradnje.

Prema njenim rečima, Jugoistočna Evropa ima obilje kulturnih institucija i manifestacija, posebno pozorišnih i scenskih umetnosti, ali je konstatovano da je u proteklih nekoliko godina oslabila razmena izmedju Francuske i tog regiona.

Pogledajte još