Obeležava se 128 godina postojanja železnice u Srbiji.

BEOGRAD, 15. septembra 2012. (Beta) - Železnice Srbije proslavljaju u subotu 128 godina postojanja i Dan železničara, a obeležavaju ga, kako je saopšteno iz tog javnog preduzeća, suočavajući se sa zastarelošću pruga i vozova i dugim procesom modernizacije.

Kako se podseća u saopštenju iz Železnica Srbije, 15. septembar se obeležava kao dan kada je 1884. godine puštena u saobraćaj prva pruga koja je izgradjena u Srbiji, izmedju Beograda i Niša.

Prve železničke pruge u Srbiji bile su solidno izgradjene, a lokomotive i vagoni najmoderniji toga doba. Danas Železnice Srbije predstavljaju jedno od najvećih železničkih preduzeća u jugoistočnom delu Evrope, ali se suočavaju i s višedecenijskom zastarelošću pruga i vozova.

"Železnice Srbije su počele sveobuhvatan proces modernizacije, uz punu podršku Vlade Republike Srbije u realizaciji svih postavljenih ciljeva, planova i zadataka. Železnička infrastruktura u Srbiji biće modernizovana prvenstveno zahvaljujući medjunarodnim kreditima i državnim garancijama", kaže se u saopštenju povodom dana Železničara.

Kao značajni infrastrukturni projekti ističe se i ugovor o zajmu koji su potpisale Železnice Srbije i Evropska banka za obnovu i razvoj. Sredstva od 95 miliona evra, biće upotrebljena za modernizaciju pruge Beograd-Rakovica-Resnik, kao i za remont i modernizaciju ukupno 131 kilometra pruge na železničkom Koridoru 10.

Tome, kako se navodi, treba dodati i predstojeću intenzivnu realizaciju projekata modernizacije srpskih železnica zahvaljujući ruskom državnom kreditu od 800 miliona dolara.

Pogledajte još