Mesec srpske kulture u Madjarskoj

BEOGRAD, 15. septembra 2012. (Beta) - Manifestacija "Mesec srpske kulture" otvorena je u Budimpešti u Kulturnom i dokumentacionom centru Srba u Madjarskoj, saopštio je u subotu Odbor Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić rekao je sinoć na otvaranju da ta manifestacija doprinosi očuvanju identiteta srpske manjine u Madjarskoj, jačanju veza s matičnom državom i izgradnji boljih odnosa Srbije i Madjarske.

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Aleksandar Čotrić rekao je da "najmalobrojnija srpska zajednica u dijaspori organizuje kulturnu manifestaciju koja najduže traje".

On je dodao da brojni umetnici i stvaraoci iz Madjarske, Srbije, Rumunije, Hrvatske, Nemačke, Francuske i Italije svedoče o kosmopolitskom duhu Srba.

Manifestacija će trajati od 15. septembra do 13. oktobra i odvijaće se u svim mestima u kojima živi srpska zajednica u Madjarskoj, u Budimpešti, Segedinu, Pečuju, Sent Andreji, Batanji, Lovri, Deski i Kalazu.

Na manifestaciji će biti prikazani filmovi "Montevideo" i "Šešir profesora Vujića", a na programu su i pozorišne predstave, programi za decu, promocije knjiga i književni susret pisaca iz Madjarske, Rumunije, Nemačke, Francuske i Srbije, izložbe i koncerti.

Pogledajte još