Kameron Manter: Osveta Koštunici za paljenje ambasade

Kameron Manter je navodno imao dokaze da je tadašnji premijer Koštunica lično odobrio napad i ništa nije preduzeto kako bi bili uhapšeni odgovorni za paljenje američke ambasade, navodi se u odlomku iz knjige "Druga američka armija - služenje SAD u inostranstvu i diplomatija 21. veka" koji je objavio časopis "Forin polisi".

(old_image)

Manter navodi da je utvrdio da je ključ za slabljenje Koštuničinih šansi za reizbor oduzimanje podrške Socijalističke partije Srbije. S obzirom da je novi lider stranke već bio Ivica Dačić, "odlučili smo da od njega napravimo proevropljanina i preokrenemo ga", navodi Manter.

Nismo ga platili, samo smo ga ubedili. Ono što nam je zaista trebalo je međunarodni legitimitet

Isposlovali smo da Hoze Luis Zapatero, tadašnji španski premijer i Jorgos Papanderu, budući premijer Grčke koji su u to vreme vodili Socijalističku internacionalu pozovu Dačića u posetu tokom koje se jelo i pilo. Rekli su mu da će mu odobriti ulazak u socijalističku internacionalu ukoliko se priključi proevropskim snagama, što je on i učinio. Zabio je nož Koštunici u leđa", navodi Manter.

Manter je dobio svoju osvetu: Koštuničina stranka je izgubila izbore, a Ivica Dačić je kasnije postao zamenik premijera, a četiri godine kasnije se uzdigao do premijerskog mesta, navodi se u odlomku koji objavljuje "Forin polisi", prenose elektronski mediji.

Pogledajte još