Koalicija Otvoreni parlament sa gradjanima u Beogradu

BEOGRAD, 15. septembra 2012. (Beta) - Koalicija organizacija civilnog društva "Otvoreni parlament" u subotu je u Beogradu predstavila akciju "U ime naroda" u okviru koje je na internetu objavila stenografske beleške sa svih zasedanja Skupštine Srbije od 1997. godine do danas.

Na sajtu www.otvoreniparlament.rs objavljeno je više od 150 hiljada govora narodnih poslanika od 1997. godine do danas koji su tako postali dostupni gradjanima. Današnja akcija u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu je izvedena u okviru obeležavanja Medjunarodnog dana demokratije.

Projekat "Otvoreni parlament" sprovodi pet organizacija civilnog društva - Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Komitet pravnika za ljudska prava, Grupa za razvojnu inicijativu i Zaječarska inicijativa.

Predstavnica Koalicije organizacija civilnog društva "Otvoreni parlament" Dubravka Grčić rekla je novinarima u Beogradu da institucije u Srbiji nisu dovoljno otvorene za gradjane koji imaju pravo da znaju kako se u njihovo ime donose odluke.

"Ovaj projekat nam pruža odgovor na pitanje šta se dešava u Skupštini i kako narodni poslanici zastupaju njihov interes", rekla je ona.

Tokom akcije gradjani su mogli da se upoznaju sa načinima na koje mogu da zahtevaju odgovorno ponašanje od svojih predstavnika u parlamentu.

U prvoj polovini oktobra "Otvoreni parlament karavan" će obići 20 gradova u Srbiji.

Pogledajte još