Konferencija Vojnog komiteta Nato

BUKUREŠT, 15.septembra 2012.(Beta) - Konferencija Vojnog komiteta NATO, razmatra u subotu u gradu Sibiu, u centru Rumunije, pitanja koja posle samita u Čikagu stoje na dnevnom redu Alijanse, medju njima i povlačenje iz Avganistana.

Šefovi odbrane iz 28 zemalja članica NATO i oko 300 zvaničnika razgovaraju o operacijama u Avganistanu i na Zapadnom Balkanu, etapama transformacije Alijanse, reviziji strukture Medjunarodnog vojnog generalnog štaba (IMS), čiji novi generalni direktor biće izabran danas.

Razmotrene teme bile su predložene i diskutovane na samitu NATO u Čikagu u cilju ostvarenju značajnih izmena, kao što su modernizovanje, efikasnost i "inteligentno korišćenje oružja i vojnih snaga u okviru Alijanse".

Konferenciju su danas otvorili rumunski ministar odbrane Korneliu Dobricoju i predsednik Vojnog komiteta NATO, general Knud Bartels, koji vodi rad ovog skupa.

Ministar odbrane Korneliju Dobricoju izjavio je danas za medije da Rumunija namerava da povuće svoje vojnike iz Avganistana polovinom 2014.godine, a posle toga da tamo ostavi samo minimalno učešće potrebno za osiguranje uslova za obuku bezbednosnih snaga Avganistanaca, kako je to dogovoreno na samitu u Čikagu.

Rumunija trenutno ima u Avganistanu 1.763 vojnika, a u operacijama učestvuje od samog početka.

Pogledajte još