Završna svečanost Vukovog Sabora u Tršiću

TRSSIĆ, 16 septembra 2012 (Beta) - U Tršiću kod Loznice u nedelju je održana završna svečanost 78. Vukovog sabora, koji se tradicionalno održava u čast reformatora srpskog jezika Vuka Stefanovića Karadžića.

Ovogodišnji saborski besednik, književnik iz Republike Srpske Ranko Risojević istakao je da se Vuk u svom prosvetiteljskom i reformatorskom radu rukovodio znanjem i širinom a borio protiv vjerske zatupljenosti, praznog elitizma, provincijalizma, kratkovidosti i malodušnosti.

Na otvorenoj sceni na Saborištu, Narodno pozorište iz Beograda izvelo je predstavu "Kanjoš Macedonović" u tekstu i režiji Vide Ognjenović. Prethodno je u Vukovoj spomen školi u Tršiću otvorena izložba "Sa Kanicom po Srbiji" Narodnog muzeja iz Beograda.

Završnoj svečanosti Vukovog sabora prisustvovali su predstavnici Vlade i Narodne Skupštine Srbije, Vojske i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Srpske pravoslavne crkve, gradova pobratima Plocka iz Poljske, Zelenike iz Crne Gore, Guče iz Srbije, Vukove zadužbine, Matice Srpske i bratstva Karadžić iz Petnice u Crnoj Gori.

/

Pogledajte još