Cene podivljale - više ćemo gledati nego kupovati

To što se političari svađaju i jedni na druge prevaljuju krivicu, ko je krao više ili manje, građanima nimalo ne olakšava svakodnevno suočavanje sa previsokim cenama životnih namirnica. I Narodna banka predviđa dvocifrenu inflaciju.

Poskupelo je meso, voće, povrće, cigarete, sledi novi talas poskupljenja, a da država ne bi bankrotirala, kako reče Mlađan Dinkić, očekuje nas i porast poreza na potrošnju - veća stopa PDV-a, što će imati dodatni udar na cene u prodavnicama.

Spas bi bio ukoliko bi Srbija uspela stopu inflacije da drži ispod 10 odsto, a glavno rešenje problema je u povećanju proizvodnje i izvoza.

Ukoliko i ne bude hiperinflacije koju nismo zaboravili, inflacija će sigurno biti dvocifrena i, kako objašnjavaju ekonomisti, barem još jednokratan udar na cene imaće porast PDV sa 18 na 20 odsto.

Mala proizvodnja i pritisak uvoznih proizvoda koji su vezani za evro, a dinar slabi, što vrši pritisak na inflaciju. Spas bi bio ukoliko bi Srbija uspela stopu inflacije da drži ispod 10 odsto, a glavno rešenje problema je u povećanju proizvodnje i izvoza.

U međuvremenu - snalaženje. Setite se starih recepata: dva litra soka od jedne smrznute pomorandže, eurokrem od brašna... Leba da se mesi, umesto da ga kupujemo. Zdrava demokratija.

Pogledajte još