Obama protiv Kine zbog nefer podrške njenoj auto industriji

VAŠINGTON, 17. septembra 2012. (Beta-AFP) - Predsednik SAD Barak Obama zatražiće u ponedeljak od Svetske trgovinske organizacije zaštitu jer Kina subvencionisanjem svog izvoza automobila i rezervnih delova stavlja američke proizvodjače u nepovoljan položaj, rekao je jedan zvaničnik Bele kuće.

Saopštenje o ovoj akciji dolazi u jeku predsedničke kampanje kada se Obama i njegov republikanski protivkandidat Mit Romni nedjusobno optužuju da podržavaju politiku kojom se američka radna mesta izmeštaju van zemlje.

SAD navode da kineska praksa ilegalnog subvencionisanja svog automobilskog sektora i sektora automobilskih delova, stavlja američke proizvodjače auto delova u nepovoljan položaj i ohrabruje ih da prebace proizvodnju u Kinu.

Američki zvaničnik je rekao da će SAD taj problem preneti u Svetsku trgovinsku organizaciju, jer su dosadašnji pokušaji da se direktno s Kinom to reši bili neuspešni.

Broj radnih mesta u automobilskom sektoru u SAD se skoro prepolovio u periodu izmedju 2001. i 2010. godine, dok se američki uvoz auto delova iz Kine povećao sedmostruko, navode američki zvaničnici.

SAD će pred Svetskom trgovniskom organizacijom pokrenuti i pitanje navodnog kineskog dodatnog poreza na uvoz američkih automobila u Kinu kada se predje odredjena cena.

Pogledajte još