Šveđanki oduzet svetski rekord zbog dva kupaća kostima

SIDNEJ, 17. marta 2009. (Beta-AP) – Švedskoj plivačici Terezi Alšamar oduzet je svetski rekord koji je postavila u disciplini na 50 metara leptir, jer je u toj trci plivala obučena u dva kupaća kostima.

Alšamar je na Otvorenom šampionatu Australije u Sidneju postavila najbolje vreme u disciplini 50 metara leptir od 25 sekundi i 44 stotinki, i tako popravila sopstveni rekord za 0,02 sekundi koji je postavila 13. juna 2007. godine u Barseloni.

Međutim, organizatori takmičenja otkrili su da je Šveđanka na sebi imala dva kupaća kostima, zbog čega su posle petočasovnog sastanka poništili novi svetski rekord.

“Pomalo sam šokirana nastupom, ali sam vrlo srećna. Provela sam nekoliko divnih meseci u Australiji, koja je najbolje mesto za plivanje”, rekla je Alšamar posle trke, a pre nego što je diskvalifikovana.

Plivački savez Australije saopštio je da je takmičarka diskavlifikovana prema pravilima Svetske plivačke federacije (FINA), koja nalažu da plivači u toku trka mogu da nose samo jedan kupaći kostim.

Šveđanka, koja sa australijskim timom trenira oko dva mesca, planirala je da se žali na takvu odluku, ali je kasnije saopšteno da je odustala od žalbe.

Trostruka olimpijska šampionka Stefani Rajs rekla je da je iznenađena takvom greškom i dodala da se moraju poštovati nova pravila.

“Iznenađena sam što plivači i dalje nose dva kupaća kostima, iako je FINA odredila nova pravila“, rekla je ona.