Ispitati da li je bilo kupovine glasova na izborima

BEOGRAD, 17. septembra 2012. (Beta) - Nelvladina organizacija Transparentnost Srbija ocenila je u ponedeljak da informacije o navodnoj kupovini glasova na proteklim izborima ne smeju ostati neistražene, jer bi u suprotnom ostalo poljuljano poverenje u demokratske institucije i u tajnost izbora.

U saopštenju TS-a navodi se da nedavno objavljeni podaci iz istraživanja Programa za razvoj UN za Srbiju pokazuju da čak 18 odsto punoletnih ispitanika tvrdi da im je "neko nudio mito (na primer novac, poklon, uslugu, posao) kako bi glasali za odredjenu političku partiju na majskim izborima".

"Prevedeno u brojke, to bi značilo da je ovom nedopuštenom uticaju bilo izloženo oko 1.000.000 birača", istakao je TS i podsetio da je "davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem" propisano kao krivično delo.

Ta organizacije je upozorila da, i pored brojnih sumnji, nema objavljenih podataka o postupcima i osudama, kao i da je na majskim izborima 2012, osim sumnji u podmićivanje birača, podneto i nekoliko krivičnih prijava za ovo krivično delo.

"Osim očiglednih opasnosti koje podmićivanje birača nosi za demokratiju u celini, ono je značajno i sa stanovišta finansiranja izborne kampanje. Naime, sredstva koja su iskorišćena u ovu namenu sasvim sigurno nisu navedena u partijskim izveštajima o finansiranju kampanje, što znači da su morala doći ili od skrivenih donatora ili zloupotrebom javnih resursa", piše u saopštenju.

Ističe se da je zato neophodno da policija, javno tužilaštvo i Agencija za borbu protiv korupcije pozovu sve gradjane koji imaju konkretnih saznanja o pokušajima kupovine glasova i organizatorima ovakvih radnji o tome na odgovarajući način obaveste nadležne organe i da tužilaštvo saopšti rezultate ispitivanja postojanja krivične odgovornosti u do sada prijavljenim slučajevima.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.