Povrede na duši iz školskih dana

Socijalni problemi, gde god da se javljaju, u školi, na radnom mestu ili u porodici škode duševnom stanju čoveka. Naročito je škola mesto gde psihičko zdravlje može da bude trajno oštećeno.

Kod osoba koje su, na primer, još u školi izložene mobingu, bol ostavlja tragove u duši, zbog kojih takvi ljudi pate čitav život. Oni su onda trajno podložni strahovima, depresivnim simptomima ili psihosomatskim problemima. Da bi duševno stanje čoveka ostalo zdravo, opterećenja i rasterećenja moraju uvek biti u harmoniji, savetuje bečki psiholog Julija Umek.

Kaže se „Ne nešto, već mišljenje o tom nečemu, unosi nemir u čoveku“. Kada imamo strah od budućnosti i mislimo da nismo dorasli životnim zahtevima, kada nam niko ne uliva samopouzdanje da ćemo uspeti, tada boli u duši, objašnjava Umek.

Takođe, osećanja napuštenosti, usamljenosti, nepoštovanja, izolovanosti, odbačenosti, prouzrokuju osećanja očaja i negativno utiču na naše duševno stanje.

Ko duži vremenski period živi u neizvesnosti i ne zna kakva ga budućnost očekuje, nanosi duši duboke rane i gubi životnu radost i stvaralačku snagu.

Zato posebno obratite pažnju na psihičko stanje vaše dece i ne zanemarujte njihove vapaje, kada su u pitanju socijalni problemi u školi. 

(Compress)
BEČ, 17. marta 2009.

Pogledajte još