Osude Keruma posle izjava o Srbima

Kerum, već čuven po svojim neverovatnim i neprihvatljivim izjavama, nekad o Srbima, ali i na druge teme, u emisiji "Nedeljom u 2" urednika Aleksandra Stankovića izjavio da su njegovi poslovni problemi počeli posle izjave da ne bi želeo Srbina za zeta i da Srbi treba da znaju gde im je mesto. Nije dakle bilo dovoljno što "Srbi treba da znaju gde im je mesto", nego su još i Krivi za poslovne neuspehe splitskog gradonačelnika.

Milorad Pupovac je na sednici saborskog Odbora za Ustav ocenio da je reč o izjavama koje podstiču nacionalnu dikriminaciju i da su suprotne Ustavu, zbog čega je pozvao Sabor da takve izjave osudi.

Osvrnuvši se na jučerašnju Kerumovu izjavu u emisiji "Nedeljom u 2" na Hrvatskoj radio-televiziji (HRT) da najveći uticaj na finansije i medije danas u Hrvatskoj ima srpska i jugoslovenska opcija, Pupovac je podsetio da su antisemitske izjave u kojima su se Jevreji tretirali kao bogataši koji imaju uticaj na sve, u Evropi dovele do tragičnih posledica.

"Taj tip govora je diskriminatorski i molim da Odbor za Ustav i Sabor počnu o tome da vode računa, posebno kada on dolazi od funkcionera", istakao je Pupovac.

Predsednik Odbora za Ustav Josip Leko iz Socijaldemokratke partije osudio je Kerumove izjave, ali je upozorio da taj Odbor nije arbitar. On je, međutim, istakao da lično osuđuje izjave koje diskriminišu nekoga, posebno po nacionalnoj ili verskoj osnovi.

Kerum je kod Stankovića rekao da su mu mnogi prijatelji i poznanici pravoslavci zamerili zbog izjave da Srbi treba da znaju gde im je mesto..

"Takvo mišljenje (kao ja) ima većina Hrvata, ali se ne usuđuju da to kažu", zaključio je Kerum i ocenio da Srbi imaju "strašan uticaj" na finansije i medije u Hrvatskoj.

Pogledajte još