Odloženo iseljenje Roma iz fabrike Borac

BEOGRAD, 17. septembra 2012. (Beta) - Prinudno iseljenje Roma iz napuštenih hala fabrike "Borac" u Novom Beogradu u ponedeljak je odloženo.

Aktivisti nevladinih organizacija koje podržavaju romske porodice, rekli su da su stečajni upravnik fabrike, sudski izvršitelj i pripadnici policije postigli neformalni dogovor o odlaganju iseljenja.

Većina porodica koje žive u fabrici prethodno je iseljena iz Belvila i drugih neformalnih naselja u gradove i opštine na jugu Srbije, ali im tamo nije bio obezbedjen odgovarajući smeštaj pa su se vratili u Beograd, saopštila je nevladina organizacija Praksis (Praxis).

Najavljeno iseljavanje, pored predstavnika nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava izbeglica, interno raseljenih i pripadnika manjina Praxis i Regionalnog centra za manjine, pratila je i Organizacija za zaštitu prava Roma iz Budimpešte (ERRC).

Romske porodice uselile su se u prazne hale preduzeća "Borac" u kome je pokrenut stečajni postupak početkom oktobra 2010. godine. Imovina firme je u junu ove godine prodata za jedan i po milion evra.

Pogledajte još