Šmirglom protiv bele kuge u Srbiji!

Danas na ulazu u prodavnicu vičemo “Dajte mi veliku kutiju kondoma!”, a onda šapatom dodajemo “I još dve pakle cigareta, molim vas”!

U savremenim dramama za razliku od onih nekadašnjih, osim teksta, postoji i velika razlika u postupcima pojedinih ličnosti. Na primer, u modernoj bajci na pitanje Vuka koja je bakina adresa, Crvenkapica bez oklevanja odgovara: "www.baka.rs”

Kad smo već kod drame - život nam danas stalno nudi nove glumce za već poznate stare uloge. Dok su nekad Vuk Drašković i Sloba Milošević bili slika i prilika Iznoguda i Kalifa iz poznatog stripa, danas su to Boris Tadić i Toma Nikolić koji je i sam svojevremeno priznao da mu je lična ambicija da pobedi Tadića makar u izborima za predsednika mesne zajednice. Pa, ambicija mu se i ispunila, pa i prebacila normu...

I na kraju: svaka predstava doživljava svoj vrhunac samo ako su uloge dobro podeljene. Da li delite ovo mišljenje? Hajde da probamo i da pokušamo da pravilno podelimo uloge. U sledećoj jednočinki neka Pinokio predstavlja Srbe, cure neka budu Srpkinje, Đepeto neka bude vlast u Srbiji, a kada čujete reč šmirgla zamislite da sam rekao mediji.

"Jednoga dana kaže Pinokio Đepetu: kako si me to napravio, sav sam drven i kockast, čak si mi i pišicu napravio kockastom – neće me nijedna cura!?"

Na to mu Đepeto reče: "Uzmi malo šmirgle i popravi gde misliš da treba!"

Kroz nekoliko dana sretnu se njih dvojica i Đepeto upita: "Je li Pinokio, šta sad kažu cure?", na to će ovaj: "Ma kakve cure, šmirgla je zakon!"

Dogod mediji budu previše edukativni u ponoćnim satima, žaliće se ljudi u Srbiji na belu kugu.

Dača Kocjan

Pogledajte još