Nedovoljne mere za sredjivanje javnih finansija

BEOGRAD, 18. septembra 2012. (Beta) - Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović ocenio je u utorak da su ohrabrujuće mere koje je Vlada Srbije predvidela u rebalansu ovogodišnjeg budžeta, ali da nisu dovoljne za sredjivanje stanja u javnim finansija i podsticanje proizvodnje.

"Vlada je opravdano predložila set zakona koji se odnose na oblast javnih prihoda u nameri da poveća budžetske prihode. Dobro je što je predloženo povećanje PDV-a, ali nije jasno zašto nije predloženo oštrije oporezivanje imovine koja se ne koristi ili progresivnije oporezivanje godišnjeg prihoda", kazao je Vlahović u intervuju agenciji Beta.

On je ocenio da su mere kratkoročne fiskalne konsolidacije koje je Vlada namerava da sprovede zadovoljavajuće jer su plate i penzije praktično zamrznute zbog niže stope indeksacije u odnosu na očekivanu inflaciju, "što je vrlo hrabar potez".

"Prava ocena mera fiskalne konsolidacije moći će da se da na osnovu budžeta za 2013. godinu. Pohvalno je što je uvažena preporuka Fiskalnog saveta da se prihodi i rashodi projektuju tako da postoje šanse da se deficit dogodine smanji na četiri, a možda i na 3,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP)", rekao je Vlahović.

Pogledajte još