Libijci nisu ubili nego spasavali američkog ambasadora

Snimak izvlačenja američkog ambasadora Krisa Stivensa koji prenosi sa Jutjuba prenosi hrvatski Jutarnji, u potpunoj su suprotnosti sa sa informacijama koje su ranije bile objavljene o ubistvu američkog ambasadora.

Amaterski snimak, naime ide u prilog tvrdnji da Stivens nije direktno ubijen, već da je umro od posledica gušenja usled udisanja dima dok je čekao u tzv. “sigurnoj sobi” zapaljene zgrade američke ambasade u Bengaziju.


Video prikazuje kako nekoliko Libijaca izvlači Stivensa kroz visoki uski prozor kroz koji se prema nekim navodima provukao kada je poslednji put viđen živ.

- Kunem se, mrtav je – čuje se jedan glas na snimku, a zatim “Iznesi ga napolje, čoveče! Iznesi ga napolje! Pomerite se, čovek je još živ! Živ! Živ! Alah je veliki! – čuje se na snimku, dok jedan glas zove ostale da Stivensa odnesu do automobila.

Prema nepotvrđenim informacijama, po dolasku u bolnicu, amabasador je već bio mrtav . Pretpostavlja se da je preminuo na putu do bolnice od posledica udisanja otrovnog dima.

Prema onome što se vidi i čuje na snimku, Libijci su pokušali da ga spasu.

Snimak se našao na internetu nakon što je izbio sukob oko toga da li je napad na ambasadu bio unapred planiran ili je sve to bilo spontana posledica filma koji vređa proroka Muhameda. pšrenosi

Pogledajte još