Boljim javnim raspravama do boljih zakona

BEOGRAD, 18. septembra 2012. (Beta) - Javne rasprave o propisima doprinose boljim zakonskim rešenjima, boljem životu gradjana i jačanju demokratije i zato je u Srbiji potrebno unaprediti javne rasprave u procesu donošenja propisa, rečeno je u utorak na skupu organizacija civilnog društva.

"Zakoni koji se donose i koji su predmet javne rasprave su naši zakoni, mi ih plaćamo i na nas se odnose i zato imamo pravo da o njima budemo konsultovani. Rezultat uključivanja javnosti su bolji zakoni", rekao je Ivan Grujić iz Edukativnog centra na skupu u Palati Srbija.

Grujić je naveo da se u Srbiji često usvajaju zakoni bez ikakve javne rasprave i dodao da je od jula 2010. godine do jula 2012. godine parlament usvojio 173 zakona, od kojih je za 43 prethodno održana javna rasprava, i to najčešće u formi samo jednog okruglog stola.

Dodao je da su zato nevladine organizacije (NVO) pokrenule inicijativu "Zakon je naš" čiji je cilj unapredjenje procesa javnih rasprava, a da je za to potrebno izmeniti Zakon o državnoj upravi i Poslovnik Vlade Srbije.

Inicijativu "Zakon je naš" pokrenuli su Edukacioni centar, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Centar za unapredjivanje pravnih studija, a projekat su podržali Ju-es-ejd (USAID) i Institut za održive zajednice.

Pogledajte još