Romni ne uspeva da iskoristi najveću prednost

VAŠINGTON/BEOGRAD, 18. septembra 2012. (Beta) - Republikanski kandidat za predsednika SAD Mit Romni i dalje ne uspeva da iskoristi najveću prednost u odnosu na aktuelnog predsednika Baraka Obamu - nepovoljne prilike u ekonomiji.

Nezaposlenost u SAD je iznad osam odsto, više od 60 odsto Amerikanaca smatra da zemlja ide u lošem smeru. Broj Amerikanaca koji dobija pomoć za hranu je na rekordnom nivou, dok je prosečno bogatstvo američkih porodica na 20-godišnjem nivou, navodi Politico (Politico) u tekstu "Zašto pobedjuje Barak Obama".

Na 49 dana od izbora, Romnijev glavni strateg Stjuart Stivens optužen je da nije definisao kandidata dovoljno brzo tokom leta i da mu nije pomogao da uspostavi bolje veze s biračima. Republikanci su sve više frustrirani nesposobnošću Romnijevog štaba da iskoristi zabrinutosti Amerikanaca zbog ekonomije i njihovu mlaku podršku Obami, navodi Vašington post (Washington Post).

Politiko ocenjuje da je Obamina, mala ali uporna prednost nad Romnijem u anketama posledica nekoliko činilaca - izmenjene demografske strukture, izrazite polarizacije biračkog tela i Obamine uspešne kampanje - koji su nepovoljne ekonomske podatke gurnuli u drugi plan.

Pogledajte još