Teflonsko posuđe opasno po zdravlje?

Dok su naučnici oprezni, kao i uvek, i ne žele da kažu da je ova veza stopostotno tačna, neki ipak savetuju da “za svaki slučaj” treba izbegavati ovu hemikaliju.

Studija je pokazala da su kod 98 procenata Amerikanaca pronađeni tragovi perfluorooktanske kiseline, i da oni sa najvećim nivoom ove hemikalije imaju dva puta veće šanse da dobiju neko srčano oboljenje.

Ono što smo mi otkrili jeste da su na neki način visoki nivo PFOA i kardiovaskularna oboljenja povezani”, kaže dr Anup Šgankar sa Univerziteta u Zapadnoj Virdžiniji.

Ovo nije prvi put da se pomenuta hemikalija povezuje sa zdravstvenim problemima. Ekološka radna grupa klasifikovala ju je kao “verovatno kancerogenu”, a to isto smatra i Agencija za zaštitu čovekove okoline.

Pored toga što je poznato da toksična isparenja iz posuđa za koje se namirnice ne lepe mogu da prouzrokuju da ptica, na primer, ukoliko se nalazi u istoj prostoriji, ugine, zna se i da PFOA uzrokuje manju težinu bebe na rođenju, kao i da se problemi sa tireoidnom žlezdom češće javljaju kod osoba sa povišenim nivoom PFOA u krvi.

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.