Eklston: Sada će vozači biti motivisani za preticanje

LONDON, 18. marta 2009. (Beta-Rojters) - Vlasnik komercijalnih prava Formule jedan Berni Eklston rekao je da će odluka da titulu osvoji takmičar sa najviše pobeda primorati vozače da se trkaju ove sezone.

Svetska automobilska federacija (FIA) promenila je juče dosadašnja pravila, prema kojima je šampion bio vozač sa najviše bodova. Sistem bodovanja neće se menjati, a oni će služiti da pomognu odluci o šampionu u slučaju da više vozača ima isti broj pobeda.

Eklston je predlagao sistem medalja, kao na Olimpijskim igrama, i prema kome bi titulu osvajao vozač sa najviše zlatnih medalja, pošto je Luis Hamilton iz Meklarena prošle godine postao šampion iako je imao manje pobeda od Felipea Mase iz Brazila.

Danas je rekao da ga raduju promene.

"To je dorada moje ideje o medaljama, ali i ovo je dobro za početak. Plan je da navedemo ljude da se trkaju, tako da ako je neko drugi, pokušavaće da osvoji prvu poziciju, a ne da razmišlja da će osvojiti samo dva boda više ako pobedi", rekao je Eklston.

"Tako nešto nije velika motivacija da vas natera da preteknete nekog. Zašto bi ljudi želeli da pretiču ako je neko prvi, a neko drugi? Zašto rizikovati i probati da se prođe zbog dva boda", kazao je on.

Eklston je naveo da su žalbe o nedostatku preticanja u Formuli jedan imale veze sa mentalitetom igrača i sistemom bodovanja, ali i sa dizajnom automobila i staza.

"Mislim da na kraju mnogo toga ima veze sa vozačima koji u stvari voze bolide. Ako biste bili prvi a ja drugi, ne bih se uopšte potrudio da vas preteknem, ako bih mislio da je to imalo rizično", rekao je prvi čovek Formule jedan.

Britanac je rekao da je FIA jednoglasno usvojila promenu i da su početne reakcije u sportu bile pozitivne.

"Momci koji znaju da će pobeđivati su sasvim srećni, a one koji neće to ne zanima uopšte, tako da je situacija sasvim lepa", dodao je Eklston.

Sezona počinje u Melburnu 29. marta.

Pogledajte još