Iduće godine Agencija za energetiku o ceni gasa

BEOGRAD, 19. septembar 2012. (Beta) - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je u sredu da će bar do Nove godine cena gasa u Srbiji ostati ista kao tokom prethodne grejne sezone i da će od 1. januara o poskupljenjima odlučivati Agencija za energetiku.

"Ispunićemo obećanje dato potrošačima i gas i električna energija neće poskupljivati do Nove godine, a od prvog januara će poslove o tome voditi Agencija za energetiku", rekao je Bajatović novinarima u Skupštini Srbije.

On je naveo i da će od Nove godine na postojećih 12 odsto popusta za nabavku gasa, koje je odobrio ruski dobavljač, Srbija dobiti i dodatni popust na cenu gasa od 50 dolara za hiljadu kubnih metra i da je logično pitanje da li će gas onda pojeftiniti.

"S obzirom na rast cene deviznog kursa i na činjenicu da je cena gasa negde 30 odsto jeftinija i kad se urade odgovarajuće matematike to ne dovodi do osnove za pojeftinjenje cene gasa. Cena gasa će ostati na nivou na kom je bila u toku prethodne grejne sezone bar do Nove godine", rekao je Bajatović.

On je naveo i da će očekivana cena gasa za srpsko tržište nakon dodatnog popusta biti 420 dolara za hiljadu kubnih metara gasa, plus cenu transporta kroz Madjarsku, što je, kako je kazao, značajno pojeftinjenje u odnosu na sadašnju cenu od 550 dolara.

Pogledajte još