Kako prepoznati lažljivca:Reči koji ljude koriste kada ne govore istinu

1. Napustio sam...

Lažljivac će reći "Napustio sam kafić oko 22 sata", dok će osoba koja govori istinu to reći jednostavnijim rečnikom: "Otišao sam kući oko 22 sata". Osoba koja laže koristitiće velike reči kako bi zvučala što ozbiljnije, jer zna da izmišlja.

2. Nikada...

Ako pitaš dečka da li je upravo buljio u neku ženu, reći će ili "nisam" ili "jesam", a obe reči znače da govori istinu. Tip koji kaže "Nikada ne bih buljio u tu ženu" - laže. Prenaglašavanje nečega je vrlo često znak da neko laže, a reč "nikada" je preterana.

3. Tu, taj, to, ova, ovu...

Ako tip kaže: "Nisam pogledao TU ženu", verovatno laže. Stručnjaci upozoravaju da je stavljanje još jedne reči ispred subjekta znak da se osoba pokušava distancirati od sporne reči, što je tipično ponašanje za lažljivca.

4. Ne bih…

Umesto da na pitanje čuje li se još uvijek sa bivšom odgovori jednostavnim "ne", lažljivac će reći "Ne bih ti to nikada napravio". To znači da već radi nešto za što si ga optužila, ili planira to da uradi u budućnosti, pa se nesvesno ograđuje.

5. By the way

Ovu frazu često koristimo u svakodnevnom govoru, a lažljivci ju koriste kako bi umanjili značenje nečega što sledi u rečenici. Deo koji sledi iza "by the way" je najčešće najvažniji u priči, pa obratite pažnju na njega.

6. Ali...

"Znam da misliš da lažem, ali..." - lažljivac će ponekad primeniti obrnutu psihologiju i odmah krenuti sa odbranom.

7. Zašto bih to učinio

Umesto odgovora na pitanje, lažljivac će ponuditi još jedno pitanje. "Kakvom me osobom smatraš?" ili "Zašto misliš da bih ti to učinio" samo su neke od taktika kojima pokušavaju da kupe vreme dok ne smisle prikladan odgovor.

Izvor:Index.hr

Pogledajte još