Otkriće: Isus bio oženjen Marijom Magdalenom?

Istraživači koji su otkrili i dešifrovali drevni zapis na papirusu tvrde da su Isus Hrist i Marija Magdalena bili supružnici!

Ovaj nepotpuni rukopis napisan je na starom egipatskom koptskom jeziku na komadiću papirusa dimenzija 8 x 4cm, a proučavala ga je Karen King, profesorka na Harvardu i ekspert za istoriju hrišćanstva, prenosi hrvatski "Dnevnik" pisanje Dejli Mejla.

Ona tvrdi da tekstu spisa ukazuje da veliki mesija i sin Božiji nije živeo u celibatu već je imao ženu - Mariju Magdalenu. Profesorka King u prilog ovoj tvrdi navodi središnji deo drevnog teksta koji sadrži bombastičnu frazu u kojoj Isus, obraćajući se svojim učenicima, govori "moja žena", a naučnici veruju da se radi o Mariji Magdaleni. Isus u tekstu brani "svoju ženu" od nečije kritike rekavši "ona će biti moj učenik", a nekoliko rečenica kasnije kaže "ja živim s njom".

Profesorka Karen King je ovo otkriće predstavila juče na međunarodnoj konferenciji Koptskih studija u Rimu, Nakon sprovođenja opsežnih istraživanja u svrhu utvrđivanja autentičnosti dokumenta.

Ukoliko se zaista ispostavi da je ovaj dokument verodostojan i originalan, to će odjeknuti kao prava ekspolzija u religijskim i istorijskim krugovima jer će se njime rasvetliti uloga Marije Magdalene kao bludnice pokajnice, kako je dosada bila zvanično prikazivna od strane crkve.

I ne samo to, ovo otkriće bi, po rečima profesorke King osporilo pitanje celibata katoličkih sveštenika koji se upravo temelji na Isusovom celbatu:

"Ovo nam zapravo pokazuje da su postojali rani hršćani za koje je seksulalno sjedinjenje u braku bilo svojevrsna imitacija Božije kreativnosti i generativnosti i tada je to bilo potpuno primereno"
.

Pogledajte još