Poljoprivrednici demonstriraju u Briselu

BRISEL, 19. septembra 2012. (Beta-AP) - Poljoprivrednici i aktivisti s čitavog kontinenta okupili su se u sredu u sedištu Evropske unije u Briselu, zahtevajući pravednije mere za poljoprivredu, uz zaštitu životne sredine.

Nekoliko stotina demonstranata, posle višenedeljnog "Pohoda za dobru hranu" na biciklima, pešice ili na traktorima, okupili su se na doručku ispred Evropskog parlamenta u Briselu, gde se razmatra reforma skupog sistema poljoprivrednih mera EU.

Osam grupa - od medjunarodnog kulinarskog pokreta "Slou fud" (Slow Food) do pokreta "Prijatelji Zemlje", zahteva drastične promene - odustajanje od industrijskih farmi, već u novom sedmogodišnjem programu poljoprivrednih mera EU koji počinje krajem 2013. godine.

Demonstranti tvrde da je proizvodnja u EU previše usmerena na velika preduzeća, uz marginalizaciju porodične poljoprivrede.

Već 50-godišnja Zajednička poljoprivredna politika je kamen-temeljac EU i instrument za sprečavanje opasnosti od nestašice hrane, ali je zaglibila u hiperprodukciji i rastućim subvencijama koje su nanele štetu svetskom tržištu hrane i dale povod za transatlantski trgovinski sukob.

Evropska komisija je predložila povećanje zaposlenosti i rast proizvodnje u seoskim područjima da bi se osigurao opstanak 16,7 miliona poljoprivrednika EU, ali demonstranti zahtevaju potpuno odustajanje od industrijske poljoprivrede i subvencija koje potkopavaju cene.

Pogledajte još